Duguláselhárítás házilag egyszerűen

Amikor a lakásunkban, valamelyik berendezési tárgyunkban dugulás keletkezik, az első ijedtség után előszedjük a WC pumpát és megpróbáljuk heves pumpálás közepette megszüntetni a dugulást a lefolyóvezetékben. Ez kisebb dugulásoknál hatékony módszer is lehet, de a legtöbb esetben nem tisztítja ki a csatornát . Az alábbiakban megpróbálok pár házilag kivitelezhető ötletet adni duguláselhárításhoz, amit a háziasszonyok is könnyen kivitelezhetnek. Azért ,ha mégsem sikerülne ezekkel a megoldásokkal elhárítani a dugulást, ne essenek kétségbe, még mindig lehet szakembert hívni.

WC lefolyótisztítás

A WC lakásunk központi része, persze csak akkor, ha a lefolyóról beszélünk. A nyugalom szigete a férfiak szerint. Ez a berendezési tárgy rendelkezik a leg -vastagabb lefolyóvezetékkel és ide fut be a lakás többi csatornát használó berendezése. Emiatt hajlamosak vagyunk egyfajta szemetesnek használni, mondván vastag a csatorna mindent elbír. Gyakran előforduló dugulást okozó probléma az illatosítók műanyag tartójának a belekerülése a lefolyóba, de dugulást tudnak okozni az ételmaradékok, törlőkendők, pelenkák, tamponok belekerülése a csatornarendszerbe. Sajnos sokan a sütésből megmaradt olajat is beleöntik, ami gyors elzsírosodáshoz vezet, így könnyebben lesz dugulás. Hatékony megoldás lehet a lefolyó tisztítására a pezsgőtabletta ill. ecet háztartási sósav keveréke. Ha közvetlen a WC csészében keletkezik dugulás célravezető lehet a pumpa ,esetleg a slaggal való víznyomás általi átmosatás, vagy még a kézi spirálok.

Mosogató lefolyótisztítás

A mosogató lakásunk egyik legjobban igénybe vett berendezése. Funkciójából adódóan sok olaj , zsír és ételmaradék kerülhet a lefolyójába. A könnyebbik eset az, ha ezek a dolgok a szifonjában megakadnak, mert ez egy egyszerű szifontakarítással megoldható. Ezek a szifonok egy egyszerű hollandi csavarral vannak rögzítve gyorsan oldhatóak és hozzáférhetőek. Elterjedt a kis műanyag vagy fémszűrő használata, ami a darabosabb ételmaradékok bejutását a lefolyóba, akadályozzák meg. Több házi megoldás is létezik, talán az ecet -bórax keveréke forró vízzel a leghatékonyabb. Itt megjegyezném, hogy a cola is hasonló hatást fejt ki maró hatásával és pezsgésével. A kis kézi spirált itt is használhatjuk, de többnyire csak rövid szakaszokon.

Fürdőszobai lefolyótisztítás

A fürdőszobai lefolyó vezetékek dugulásának leggyakoribb oka a szappan, tusfürdő, haj összeállt lerakódása. Ezenkívül még sok érdekes dolog is belekerülhet a csatorna rendszerbe mint pl. játékok, csipesz, kupakok stb. A legtöbb berendezés alatt található szifon, bár előszeretettel építik be, főleg a zuhanyoknál és kádaknál. Ezek aztán hozzáférhetetlenek lesznek  és ha dugulás keletkezik sajnos bontani kell. Ennek egyik megoldása, a kereskedelemben kapható szerelőablak vagy ajtó beépítése. Tehát, ha eldugult a csatornánk egyszerűen kinyitjuk és máris lehet tisztítani a szifont ill. ugyan innen spirálos lefolyótisztítást is végezhetünk. A kereskedelemben lehet kapni lefolyótisztító szereket. Ezek használatához csak annyit fűznék , ha lehet csak a folyékony vagy a gél alakút használják az előző cikkemben leírtak miatt. Ezenfelül még a forró víz ,ecet, szódabikarbóna keveréke ami segíthet. Javasolnám a szifonok rendszeres tisztítását is.

Duguláselhárítás összefoglalva

Mindent egybevetve ezek az otthon is kivitelezhető megoldások a dugulás elhárítására, véleményem szerint csak kisebb, a csatorna közeli szakaszában előforduló dugulásokra alkalmazható. A komolyabb dugulásokhoz hívjanak szakembert, mert ő rendelkezik a megfelelő szerszámokkal és tapasztalattal ahhoz, hogy a lefolyóban megszüntessék a dugulást.

Következő cikkemben az udvari csatornák és lefolyóvezetékéről fogok írni, azok karbantartásáról és duguláselhárításáról.

 

Elérhetőségem :

https://dugulas-haritas.hu

További cikkeim : 

Duguláselhárítás érthetően

Duguláselhárítás az udvaron egyszerűen

Duguláselhárítás vidéken egyszerűen

Forrás: dugulas-haritas.hu, 2020-11-05 15:56